ratar-online-poljoapoteka ratar-online-poljoapoteka Korpa
ratar-poljoprivredne-apoteke

EDUKACIJA

ratar-edukacija

TAGOVI

POZOVITE NAS: 062/205-366

Blog (Informacije, saveti, novosti)

 

Zaštita maline posle berbe

2017-07-17

U većini krajeva Srbije gde se uzgaja malina, berba je okončana ili se ubrzano privodi kraju. Obzirom da plodovi maline sazrevaju periodično, berba se odvijala u više navrata (od 10 do 15 puta) i trajala je više od četiri nedelje, tačnije od sredine juna do sredine jula. Nakon berbe, glavna briga malinara pored otkupne cene je i adekvatan transport i skladištenje (u hladnjačama za voće), kao i zaštita maline posle berbe.

Detaljnije


Saveti za pravilno zalivanje povrtnjaka

2017-07-11

Jedan od osnovnih uslova za visoke prinose i dobar kvalitet povrća jeste održavanje optimalne vlažnosti zemljišta. Nedostatak vode u zemljištu nepovoljno utiče na rast i razvoj biljaka i znatno smanjuje prinose. Proizvodnja povrća se zbog toga ne može ni zamisliti bez zalivanja i navodnjavanja.Povrtarske kulture imaju veće potrebe za vodom. Korenski sistem povrća najčešće se nalazi u površinskom sloju zemljišta gde rezerve vode brzo nestaju.

Detaljnije


Nahranite biljke preko lista

2017-07-03

Biljke se mogu prihranjivati odnosno mogu usvajati hranjive materije i preko lista i drugih organa. Ovakva vrsta prihrane naziva se folijarno djubrenje i primenjuje se u situaciji kada su listovi biljaka dovoljno veliki da prihvate hranivo.

Folijarno djubrivo se primenjuje u koncentraciji vodenih rastvora prema uputstvima proizvodjača u zavisnosti od vrste djubriva i useva.

Detaljnije


Hrabro izadjite na crtu insektima

2017-06-26

Deo Evrope u kom se nalazi Srbija, ima umerenu kontinentalnu klimu - hladne, oštre zime i topla, sve sušnija leta. Pošto insektima odgovara toplo vreme na našim prostorima, njihova pojava je ciklična upravo u ovom, toplom periodu godine.Ovaj problem posebno je izražen u ruralnim sredinama. Tako prvi letnji dani označavaju i početak višemesečne bitke sa stajskim i kućnim muvama, žutim mravima, komarcima, bubašvabama i bubarusama. Ovi insekti mogu biti i nosioci nekih opasnih virusa i bolesti, tako da je važno sprečiti ili barem smanjiti njihovu pojavu.

Detaljnije


Sušenje i baliranje sena

2017-06-19

Sušeno seno predstavlja veoma značajnu kabastu hranu za prehranu stoke, naročito preživara i kopitara kojima služi kao osnovna hrana. Ovo hranivo može se koristiti tokom cele godine, a najveći značaj ima u zimskom periodu. Kvalitetno seno sadrži proteine, ugljene hidrate, sirove masti, minerale i vitamine. Na to utiče više faktora kao što su klimatski uslovi, sastav zemljišta, primena različitih agrotehničkih preparata, vrsta biljaka, kao i momenat, visina kosidbe i način sušenja.

Detaljnije


Totalni herbicidi – Glifosav

2017-06-12

Totalni herbicidi (totali) su neselektivni herbicidi koji se koriste za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih i širokolisnih korova, kao i korova sa dubokim korenom (gomolji i rizomi). Upotrebljavaju se u voćnjacima i vinogradima, nepoljopivrednim i industrijskim površinama (suvi kanali, pruge...). Oni deluju kontaktno i služe da se tretirana površina u potpunosti očisti od svih izniklih korova.

Detaljnije


Korovi u soji

2017-06-05

Borba izmedju korova i soje za vodu i hranjive materije je uvek žestoka i neizvesna. Čini se da se izmedju grubih i otpornih korova i nežne soje vodi neravnopravna bitka. Zato soji treba pomoći jer je u pitanju osetljiva biljka koja sporije raste i nije je lako zaštititi. Upotreba odgovarajućih herbicida otuda je od izuzetne važnosti. Osnovno prskanje soje posle setve odnosno pre nicanja je odlična preventiva ali ne garantuje potpuno rešenje problema.

Detaljnije


Zaštita voćaka u junu

2017-05-29

U maju mesecu obično najveći broj bolesti i štetočina napada stabla voćaka. Česte kiše, visoke temperature i povećana vlažnost dodatno stvaraju pogodne uslove za rast i razvoj gljivičnih oboljenja i insekata. Zbog toga, baš u ovom periodu, potrebno je posvetiti najveću pažnju suzbijanju ovih neželjenih gostiju u voćnjacima.Prvo prskanje se izvodi odmah posle cvetanja. Preporuka je da se tada upotrebe kombinovana sredstva, kojima se istovremeno suzbijaju štetočine i gljivične bolesti.

Detaljnije


Djubrenje breskve

2017-05-23

Breskvu nazivaju ružom medju voćkama, što zbog prelepog cveta, što zbog božanstvenog ukusa. Ona zaista pripada porodici ruža, a u Kini odakle potiče smatraju je simbolom besmrtnosti i dugovečnosti. Iz Persije u Evropu breskvu donosi Aleksandar Makedonski i ona je danas posle Kine najveći proizvodjač ovog voća, u čemu prednjači Italija.

Detaljnije


Mali vodič: vrste i način upotrebe veštačkih djubriva

2017-05-15

Djubriva su neophodan dodatak u prehrani biljaka. Koriste se kako bi se poboljšao rast i razvoj poljoprivrednih kultura i povećali kvalitet i količina prinosa.Osnovna podela djubriva je na organska (biljnog ili životinjskog porekla) i neorganska djubriva, koja su sačinjena od različitih minerala i dodatnih supstanci.Djubrenje se vrši pre setve i tokom rasta biljaka.

Detaljnije


Jagode - ukusne i zdrave ali nežne

2017-05-08

U maju počinje prva berba jagoda. Pored sočnog i bogatog ukusa, jagode su veoma zdrave, odličan su oksidant, pozitivno utiču na krvotok i smanjuju rizik od nastanka hroničnih srčanih bolesti.

Obiluju vitaminom C, blagotvorno deluju na oči i kožu, te sprečavaju prevremen nastanak bora. Takodje, utiču na smanjenje lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i pozitivno utiču na probavu.

Detaljnije


10 pravila za uzgoj kvalitetnog paradajza

2017-05-01

Paradajz je omiljeno povrće na trpezi mnogih naroda. Pored izuzetne arome, pripisuju mu se i lekovita svojstva. Preporučuje se u dijetama obolelih od reume, gihta, kao i srčanih i bubrežnih bolesti. Potiče iz južne Amerike.

Predak paradajza bila je zeljasta biljka sitnih zelenih plodova koja je uspevala na Peruanskim planinama dok se tačan datum njegovog kultivisanja ne zna. Ono što je sigurno je da ga je u Evropu doneo španski istraživač Kortez 1521.god.

Detaljnije


Herbicidi za suzbijanje korova u kukuruzu

2017-04-24

Korovi su neizostavni pratioci gajenih biljaka. Izmedju njih se vodi stalna borba za svetlost, hranu, vodu i prostor što može dovesti do smanjenja prinosa, lošijeg kvaliteta i gušenja gajenih useva. Osim pogubnog uticaja na gajene biljke, korovi imaju loše posledice i po samo zemljište jer snižavaju temperaturu, smanjuju količine vode, kao i hranjivih materija u zemljištu.

Detaljnije


Ove biljke nikako ne sadite jedne pored drugih

2017-04-17

Svi ljubitelji biljaka i oni koji se njima bave slažu se da su biljke veoma slične ljudima. I biljke se, kao i mi, bolje osećaju i brže napreduju okružene vrstama koje imaju slične osobine i potrebe. Ovo pravilo odavno se koristi u povrtarstvu i ratarstvu. Postoje biljke sa kojima nikada ne možete pogrešiti jer se odlično slažu sa svim ostalim stanovnicima bašte i čak podstiču njihov rast. Takve su majoran, origano, kopriva, maslačak, kamilica, hrast...

Detaljnije


Korisni saveti za uspešno odgajanje pilića

2017-04-10

U današnje vreme sve više pažnje posvećuje se biološki vrednijoj ishrani, pa je i pileće meso sve „popularnije“ medju pobornicima zdravog načina života.Termin „tov“ pilića podrazumeva način držanja, hranjenja, pojenja i zaštite zdravlja pilića u odredjenom vremenskom periodu, kako bi se dobilo kvalitetno pileće meso. Kvalitet pilećeg mesa zavisi od uslova života, vrste i načina ishrane i dužine tova. Bolji kvalitet se svakako dobija kada se pilići puštaju napolje, hrane pretežno žitaricama i tove dovoljno dugo. Takvo meso je znatno skuplje i više cenjeno  na tržištu hrane.

Detaljnije


Setva u APRILU

2017-04-03

U aprilu počinje puna povrtarska i ratarska sezona, pa posla uvek ima na pretek. Preporučujemo vam da se na vreme opremite svim što vam je potrebno kako biste stvorili sve preduslove za uspešnu setvu i dobre prinose. Odaberite kvalitetna i dokazana semena i sadnice proverenih domaćih i svetskih proizvodjača, djubrivo i sredstva za zaštitu bilja.

U preko 40 „Ratar“ maloprodajnih objekata pronaći ćete sve što je neophodno za dobar rod.

Detaljnije


Sredstva za zaštitu bilja

2017-03-27

Bolesti i štetočine kod uzgoja poljoprivrednih kultura mogu naneti velike štete i umanjenje prinosa kako kod organizovane, tako i kod proizvodnje za sopstvene potrebe.

Da bi se ovo izbeglo neophodno je preduzeti odredjene mera zaštite odnosno primeniti odgovarajuća sredstava za zaštitu bilja. Ove mere mogu biti preventivne, pre pojavljivanja štetočina i kurativne koje se primenjuju u vreme napada odredjene štetočine ili pojave bolesti.

Detaljnije


Ishrana junadi u tovu

2017-03-20

Za organizovanu proizvodnju mesa kada su u pitanju goveda, najviši se koriste junad (od 6 meseci od 2 godine) jer prilikom tova koriste velike kolčine kabaste hrane i ostvaruju visoki dnevni prirast. Mdjutim, za dobar tov mora se pažljivo isplanirati kako količina i balans kvalitetne kabaste hrane, tako i koncentrovane hrane. Pri tome za tov su pogodnija muška grla koja nisu kastrirana zbog bržeg rasta i iskorištenosti obroka. Osnovu ishrane treba da čine seno, kukuruzna silaža i koncentrat.

Detaljnije


Prolećna setva – dobro seme obavlja pola posla

2017-03-13

Stiglo je vreme za prolećnu setvu. Za sve koji se u ratarstvo upuštaju prvi put, ali i za iskusne ratare ključno pitanje svakog proleća je kako da setva bude što uspešnija.

Postoji nekoliko važnih stvari na koje bi pre setve trebalo obratiti pažnju. Preduslovi uspešne setve sa bogatim prinosima najpre su adekvatna obrada i priprema zemljišta, zatim pažljiv odabir semena i djubriva i na kraju promene ratarskih kultura svake godine.

Detaljnije


Iskoristite prednosti online kupovine

2017-03-06

Internet je doneo pravu revoluciju u način na koji kupujemo. Zbog brojnih prednosti online kupovine sve više ljudi se odlučuje da pazari preko online šopa u odnosu na tradicionalni način kupovine.I poljoprivredna apoteka „Ratar“ omogućila je svojim korisnicima da jednostavno, brzo i sigurno naručuju proizvode preko naše online prodavnice. Ukoliko imate nedoumice oko online kupovine, ove informacije biće vam od izuzetne koristi.

Detaljnije


Borba protiv korova
Herbicidi i njihovo dejstvo

2017-02-27

Korov može naneti veliku štetu prinosima sa voćnjaka, povrtnjaka i drugih poljoprivrednih površina. Pored toga, pojedine korovske biljke mogu biti otrovne i štetne po zdravlje ljudi i stoga je neophodno njihovo preventivno suzbijanje. Neke korovske vrste su veoma otporne i nije ih lako uništiti. U Srbiju su najrasprostranjenije korovske biljke divlji sirak, palamida, zubrača, ambrozija. Za uništavanje korova i štetnih biljaka koriste se različiti herbicidi. Naziv hebricid potiče od latinske reči herbi (biljka) i cedare (uništiti).

Detaljnije


Bez njih se ne može
Veštačka djubriva za rast i dobre prinose

2017-02-20

Zemljoradnja umnogome zavisi od upotrebe kvalitetnog djubriva. Zato vodeći računa o svrsi i nameni proizvodnje treba odabrati onu vrstu djubriva koja je najoptimalnija za kulturu koja se gaji. DJubriva se dele na organska i veštačka odnosno neorganska djubriva.

Detaljnije


Ishrana pilića za tov

2017-02-11

Ishrana pilića za tov - brojlera podrazumeva izbalansirane i kvalitetne obroke koje će garantovati maksimalne rezultate i profitabilnost. Smeše za ishranu moraju obilovati hranljivim materijama: belančevinama, aminokiselinama, masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i drugim neophodnim sastojcima.

Detaljnije


Kako odabrati smešu za ishranu svinja

2017-02-11

Ishrana predstavlja jedan od najznačajnijih faktora u svinjarstvu. Ako se ovome doda činjenica da troškovi za ishranu optimalno iznose izmedju 50-70% svih izdataka, nije ni čudo što ovom pitanju svi uzgajivači moraju posvetiti posebnu pažnju.

Detaljnije